Etelä-Pohjanmaan Neuroyhdistys

Lymfaterapia (LYKO)

Lymfaterapialla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia, niiden seurauksia, vaivoja tai kipuja. LYKO-lymfaterapiaan kuuluu käsin tehtävä kevyt käsittely ja kompressio eli painesidokset.
Lymfaterapian päätehtävä on elvyttää imusuonten pumppaustoimintaa ja siirtää turvotusta turvotusalueen ja terveiden kehonosien välillä. Hoidon tukena käytetään sidoksia, jotka estävät takaisinvirtausta kudoksissa. Kompressio voi olla myöhemmin mittojen mukaan valmistettu tukisukka, -housu tai -hiha. Lymfahoidon aiheena eli indikaationa ovat mm. imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö, rintasyövän hoitoon liittyvät tekijät (imusolmukkeiden poisto, sädehoidot ym., ruusu ja erilaiset traumat. Myös pyörätuolissa istuminen voi lisätä alaraajoihin kohdistuvaa turvotusta, johon voidaan saada helpotusta lymfaterapian avulla.

Kelan korvausta voi saada lymfaterapiasta silloin, kun turvotuksen syynä on jokin lymfaödeeman muoto tai erityistapauksissa iso leikkaus.
Em. tapauksissa on mahdollisuus saada maksusitoumus LYKO -terapiaan oman kunnan terveysasemalta, keskussairaalasta, kuntayhtymältä tai KELA:sta.

Kauttamme on mahdollisuus tilata yksilöllisiä ja omien mittojen mukaan tehtyjä tukituotteita.

Mitä aiemmin lymfaterapian voi aloittaa, sitä paremmat ovat hoitotulokset.

 

Palvelut

Tarjoamme laadukkaita ja monipuolisia fysioterapiapalveluita kaikenikäisille kuntoutujille. Terapia suunnitellaan aina yksilöllisesti kuntoutujan omien tavoitteiden mukaisesti.

Harjoitteluvälineet

Käytössämme on terapeuttiseen harjoitteluun sopiva sali ja kolme erillistä hoitohuonetta. Aktiivisen harjoittelun laitteistomme soveltuvat hyvin liikuntarajoitteisille. Erikoisuutenamme on mahdollisuus painokevennettyyn kävelyharjoitteluun.